HAYKONFED Başkanı Nesrin Çıtırık, “Bu yasa çözüm değil, kaosu derinleştiriyor” diyerek yasanın sahipsiz hayvanlar sorununu çözmek yerine daha da büyüteceğini ifade etti. Yasanın temel yaklaşımının “topla-öldür” mantığı üzerine kurulu olduğunu belirten Çıtırık, AYM’nin bu yaklaşımı onaylamasının kamuoyunda yanlış bir beklenti oluşturduğuna dikkat çekti:

“Sokaklarda köpek kalmayacak sanılıyor, oysa bu yasayla köpekler öldürülürken diğer taraftan üremeye devam edecekler.”

YASANIN SORUNLARI VE UYGULAMA ÇELİŞKİLERİ

Nesrin Çıtırık, 7527 sayılı yasanın 6 temel sorun içerdiğini belirterek şunları sıraladı:

1. Köylerdeki Kaynağa Dokunulmuyor:

Başkan Karalar, Kendisine Sevgi Gösterisinde Bulunan Kalabalığa Bu Sözlerle Seslendi;
Başkan Karalar, Kendisine Sevgi Gösterisinde Bulunan Kalabalığa Bu Sözlerle Seslendi;
İçeriği Görüntüle

Türkiye genelinde 18 bini aşkın köyde, çoban ve bekçi köpeklerinin sokağa atılan yavrularının sahipsiz hayvan nüfusunun temel kaynağı olduğunu vurgulayan Çıtırık, bu konuda yasada hiçbir önlem bulunmadığını söyledi.

2. Kısırlaştırma ve Bakımevi Sorunu Devam Ediyor:

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na rağmen, 21 yıldır kısırlaştırma yapmayan ve bakımevi kurmayan 1100 belediyeye yeni yasayla 2028’e kadar süre tanındı. Ancak İçişleri Bakanlığı'nın belediyelere acil uygulama baskısı yaptığına dikkat çekildi.

3. Genelgelerle Kanun Çiğneniyor:

İçişleri Bakanlığı'nın, yasanın hükmüne aykırı şekilde kısırlaştırılmamış köpeklerin izinsiz alanlara toplanmasını teşvik eden genelgeler yayımladığı ifade edildi. Oysa yasaya göre yalnızca ruhsatlı bakımevi olan belediyeler bu işlemleri yapabiliyor.

4. Köpekler Bakımevi Dışına Taşınıyor:

Yasa, köpeklerin sadece bakımevlerine alınabileceğini belirtirken, valiliklerin ve bakanlığın baskısıyla bu hayvanlar bakımevi dışındaki alanlara toplanıyor. Bu da hem yasa ihlali hem de üremenin devamı anlamına geliyor.

5. Denetim Eksikliği ve Çifte Standart:

Tarım Bakanlığı’nın yıllarca belediyeleri denetlemediğini ve 5199 sayılı yasayı uygulatmadığını ifade eden Çıtırık, şimdi ise öldürmeye dayalı yasayı belediyelere zorla uygulatmak için idari ve cezai yaptırımlar uygulandığını söyledi.

6. Üretim ve Satışa Dair Hiçbir Önlem Yok:

Yasada, internet üzerinden yapılan hayvan üretimi ve satışlarına karşı hiçbir düzenleme bulunmadığını ifade eden Çıtırık, bu eksikliğin sahipsiz hayvan sorununu körüklediğini belirtti.

“KISIRLAŞTIRMA OLMADAN SORUN ÇÖZÜLMEZ”

Nesrin Çıtırık, sahipsiz hayvan nüfusunun kontrol altına alınmasının tek yolunun kısırlaştırma olduğunu vurgulayarak, çözüm getirmeyen bir yasayla sadece şiddetin yasallaştırıldığını belirtti:

“Sokaklarda köpeklerin sayısı bu yasayla azalmaz. Üreme ve katliam döngüsü devam edecek. Bu yasa hem hayvanlara hem de kamuoyuna ihanet niteliğindedir.”

YETKİLİLERE VE VATANDAŞA ÇAĞRI

Çıtırık, Cumhurbaşkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve ilgili tüm kurumlara seslenerek, 7527 sayılı yasanın yeniden ele alınmasını ve kamuoyunun talepleri doğrultusunda sahipsiz hayvanlara gerçek bir çözüm sunan bir düzenleme yapılmasını talep etti.

Ayrıca vatandaşlara da çağrıda bulunan Çıtırık, “Bu kanunun çözüm olmadığını bilerek, çözüm getiren bir yasanın çıkması için hep birlikte talepte bulunalım” dedi.

Kaynak: 5ocakgazetesi.com