Adana’nın köklü ve zengin mutfak kültürünü uluslararası arenada daha görünür kılmak amacıyla geçtiğimiz aylarda UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında resmi başvuru yapılmıştı.

Tamamı Çukurova’ya harcansın
Tamamı Çukurova’ya harcansın
İçeriği Görüntüle

İçeriği ve sunumu titizlikle hazırlanan başvuru dosyası, Paris’te yapılan ön değerlendirmeden başarıyla geçti. Sürecin nihai sonucu ise Ekim ayında Semerkant’ta yapılacak oturumda açıklanacak.

DOSYA TÜRKİYE’NİN TEK ADAYI OLARAK GÖNDERİLDİ

Vali Yavuz Selim Köşger, başvuru süreciyle ilgili yaptığı açıklamada, kentin bu önemli yolda nasıl ilerlediğine dair detaylar verdi.

Bu yıl, Adana’da yerel yönetimlerle birlikte çok güçlü bir dosya hazırladıklarını belirten Vali Köşger, “Ankara nezdinde süreci yakından takip ettik. Bu dosya, Türkiye’den UNESCO’ya gönderilen tek teklif olma özelliği taşıyor. Yani bu yıl, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na yalnızca Adana, gastronomi şehri ünvanı için aday gösterildi. Paris’teki değerlendirme süreci başarıyla geçildi. Ekim ayında Semerkant’ta gerçekleşecek toplantıda nihai karar açıklanacak. Semerkant, bizim kültürel köklerimize uzak olmayan bir şehir. Umuyoruz ki Adana için uğurlu gelecek. Ekim sonunda ya da Kasım başında, Türkiye’nin hak ettiği şekilde, Adana UNESCO Gastronomi Şehri ünvanını almış olacak.” dedi.

Gastronomi 2

ADANA’NIN LEZZETLERİ SADECE KEBABIYLA SINIRLI DEĞİL

Uluslararası Adana Lezzet Festivali ile ilgili ilk toplantıyı da gerçekleştirdiklerini belirten Vali Köşger, bu yılki organizasyonu “Gastronomi Şehri” unvanına yakışır şekilde yapmayı hedeflediklerini ifade etti. Adana’nın bu ünvanı almasının aslında geç kalınmış bir durum olduğunu dile getiren Vali Köşger, "İnsanların Adana’yı severek ziyaret etmesinin en büyük sebeplerinden biri mutfağımız. Elbette kebap en çok bilinen lezzetimiz ama Adana mutfağı sadece kebaptan ibaret değil. 500’ü aşkın yöresel yemeğimiz var. Bunları uluslararası arenaya uygun şekilde tanıtmak ve bu süreci sürdürülebilir kılmak için önemli çalışmalar yapmamız gerekiyor. Gastronomi endüstrisini kuracağız, yeni şefler yetiştireceğiz. Adanalıların cömertçe yaptığı yemek sunumlarını, evrensel zevklere de hitap edecek şekilde çeşitlendireceğiz. Aynı zamanda mutfağımızın geleneksel ve otantik yönünü koruyarak, yenilikçi yorumlarla durağanlıktan uzaklaştıracağız.” şeklinde konuştu.

TURİZMİN ANA EKSENİ GASTRONOMİ OLACAK

Adana’nın gastronomi ekseninde kalkınmasının stratejik bir hedef olduğunu vurgulayan Vali Köşger, kent esnafının da süreci heyecanla takip ettiğini belirterek “Adana turizminin ana eksenini gastronomi olarak belirledik. Bu çok doğru bir strateji. Adana denilince akla ilk gelen şey lezzetler. İnsanlar gastronomi turizmi için seyahat ediyor; yeni tatlar keşfetmek istiyorlar. Adana bu anlamda büyük bir potansiyele sahip. Gelen turistin burada günlerce kalıp keyifli zaman geçirebileceği birçok unsurumuz var. Doğal güzellikler, zengin tarih, deniz, yaylalar, antik şehirler, kültürel etkinlikler ve dünyanın beşinci büyük müzesi dahil çeşitli müzelerimiz var. Tüm bu değerleri bir araya getirerek gastronomi odaklı bir kalkınma sağlayacağız. Bu ünvan, başta gastronomi sektörü olmak üzere Adana’daki tüm sektörleri yukarı taşıyacak. En önemlisi de bölge insanı bu süreçten ekonomik ve kültürel olarak kazançlı çıkacak.” dedi.